Съвместни пътувания

Гент стартиране вдъхва нов живот на Съвместни пътувания
Съвместни пътувания е решениято на задръствания? Гент при стартиране FSTR те вече са убедени. Тяхната технология подобрява лекотата на използване и гъвкавост на надпреварата и трябва най-накрая да се грижи за пробив на споделено ползване.
Pieter Dumon
Най-новият решение на проблема с мобилността може да се окаже един стар. Съвместни пътувания е около завинаги, но досега трудно да се случи като пълна алтернатива на пътуване. Един от основните проблеми е липсата на гъвкавост на системата. Вие може или сутрин, или заедно с колега от работата на шофиране, ако това е работа късно през нощта изведнъж, можете да заседнат. те искат да направят нещо FSTR че лошото използваемост.
По данни на потребителите на колкото е възможно повече, за да се съберат в една голяма база данни, намиране на кола басейн-мач трябва да бъде много по-лесно и може да бъде по-бързо. Сега, автопулове инициативи Taxistop, Blablacar и сътрудници всеки със собствената си ограничена база данни, в която потребителите трябва да търсят асансьор.
В FSTR не само ще постави в контакт с всеки един от потребителите на различните услуги, които искат да се включат броя на потребителите, също рязко наясно с лов от големи фирми с техния проект. „Те знаят, където живеят техните служители, а също и видите кой прави, когато се движат към и от работа,“ David De Beukelaer на FSTR обяснява.
Стартирането не само ще донесе най-много на тази информация заедно, компанията също има на разположение, за да търсите бързо в масивна база данни технология. Това дава възможност да се бързо да се намери алтернативен асансьор, когато водачът внезапно изважда, защото той или тя трябва да работи.
В FSTR те имат свои собствени приложения, разработени за това те да тече от края на изпитанието на август. Временно ограничено самият опит за региона на Гент. Общината Merelbeke скочи вече в колата, а също и интервюта с Университета в Гент и компании като химически гигант Eastman. Работодателите, които се присъединят стъпки наистина могат да направят повече в проекта не само допълване на базата данни с данните от техните служители.

FSTR също осигурява система, посредством служители, които Споделено пътуване кредити могат да печелят. „Те могат да бъдат трансформирани в всякакви облаги“, обяснява De Beukelaer. „Отивате от карта с гориво до запазено място за паркиране в близост до входа.“ Географското скалата на пилотния проект може да е бил ограничен, амбициите на FSTR не са.
За да се справи реално съдържание на проблемите, свързани с мобилността те сънуват в компанията Гент на съвместна отворена база данни на база за целия континент, който след това може да се използва от различни доставчици на автопулове услуги. Една мечта, която очевидно живее на по-високите етажи, защото Европейската FSTR получили тази седмица 100,000 Европейската субсидия да помогне за постигане на високи амбиции на компанията.
Въпреки това, внезапно повишаване на съвместното ползване на автомобили възел мобилност също ефективно Untangle? „Това е много трудно да се прецени,“ нека Йохан Де Mol, експерт мобилност в университета в Гент знам. „Всеки автомобил, който не е начинът да се помогне на проблема трафик малко да се реши, но той все още се познае колко голям потенциал за споделено ползване е ефективна.“